En stövarjägares liv

Senaste inläggen

Av stovarjagaren - 15 november 2012 09:47

Hej,


i dagens tekniska samhälle så utvecklas allt i en rasande fart. Vi som jagar har även fått ta del av det. Nu har vi jaktradios, GPS, Hundpejl, Mobiltelefoner, Appar, hundkamera, Bösskamera m.m De sistnämnda har verkligen gjort revolution inom jakten. Framförallt för att de har blivit populärt att göra jaktfilmer. Vi har sett en uppsjö av jaktfilmer där hund/ bösskamera används flitigt. Man får en helt ny dimension med dessa nya tekniska finesser. Dels så är det ju spännande att se hur hundarna arbetar med vilt och sen blir det mer action i jaktfilmerna.


Främst så är det ju jakt på större vilt som man används sig av den här tekniken. Och de har väll sin enkla förklaring att just större vilt med ställande hundar är lättare att göra bra film på.


Men, igår fick jag för första gången se en hundkamera på en harhund. Och de var Noslers kullsyster. Hon är ju redan en filmstjärna eftersom hon medverkat i många av hennes husses filmer men de har nu tagit steget ytterligare en nivå. Jag rekommenderar att ni går in på harjakt.com:s hemsida och kikar in deras filmer. Här nedan kan ni se ett klipp med Matilda och hundkameran.


Här nedan kan ni se hur hundkamera används i filmer på större vilt...ANNONS
Av stovarjagaren - 13 november 2012 10:35

 


God dag,


Det var verkligen en trevlig helg. Den innehöll det mesta en människa kan önska sig. Och ja, självklart jagade jag. Åtminstone en dag. Jag och ”gudfadern” tog oss ut i regnrusket. Vi hade heller inga förväntningar på att få upp någon hare och så blev det också. Traj kom på slag men lyckades inte resa innan vi bestämde oss för att koppla och fara hem. Men under dagen så han Traj med ett ståndskall på något som vi inte vet vad de var. Han stannade upp mitt ute på en myr och började skälla grovt. Precis som han gör när han är osäker på något. Förmodligen var det en älg eller något annat stort djur som han blev skraj för. Han brukar ju skälla ut hästar på samma sätt. De var lite pirrigt när han slutade skälla och kom springande mot oss. Som tur var hade han inget bakom sig.


Sen har vi ju det här med vargar,


Jag har fått in rapporter på att gulben är på mina marker i Jämtland nu. De är smått komiskt att hon kommer allt närmare mig med tanke på hur mycket jag skrivit om henne. Men området hon rör sig i nu är väldigt viltfattigt och paret kommer säkert röra sig vidare. Men de rör sig över stora områden och de har ett enormt revir. Det är många människor som lever inom det reviret och alla kommer säkert bli påverkad på något sätt. För svenska vargar är inte som andra vargar. De är väldigt oskygga för människor. De har aldrig sett oss som något hot och besöker gärna samhällen och byar på deras födosök. Igår fick en skola hålla barnen inomhus för att det styrker vargar kring skolan. I en kommentar på Jakt och Jägare är den en mamma som säger såhär…

 

Barnen kom hem från skolan idag och talade om att dom inte fick vara ute, men att dom hade tittat på en varg genom fönstret. Helt fruktansvärt enligt min mening!”


Och det här är ju inte alls ovanligt för folk i det drabbade varglänen. Dagligen kommer det ju rapporter om närgående vargar och vargar som dödar hundar och katter inne i samhällen. Vardagen för människor som bor bland rovdjur blir väldigt begränsad. Och när ska övriga Sverige vakna upp? När ska myndigheterna börja ta sitt ansvar innan det händer något allvarligt? När inte ens oskygga vargar får skyddsjaga hur ska de någonsin då bli accepterat på lokalnivå att ha frilevande vargar i Sverige? Alla människor har ju en gräns och inom rovdjurspolitiken har nog den gränsen passerat för längesedan för många människor……..

ANNONS
Av stovarjagaren - 9 november 2012 10:27

Hej,


Så då var fredagen äntligen här. Den kommer väldigt lämpligt eftersom det har varit mycket i rullning denna vecka. Jag har inte tappat hoppet helt om jakten. Än så länge finns det hopp och för oss människor är det ju de sista som överger en. Som jägare i dagens samhälle så slits man mellan hopp och förtvivlan. Jakten är en så stor del av mitt och många andras liv att ibland går det nästan till överdrift. Ibland till de bättre och ibland till de sämre. Men de är nyttigt att man håller sig uppdaterad och intresserad av vad som händer inom den jaktpolitiska världen. Hade man ingen gjort det så hade nog vi inte överlevt idag.

Nån gång hoppas jag att alla jägare och brukare kan dra åt samma håll och komma överens. De är alldeles för mycket bråk och gnäll inom alla led. Vi ser att våra motståndare växer ju mer vi bråkar. Men nån gång kanske det blir bättre. Och jag hoppas få vara med på den resan.


Önskar alla en trevlig helg och många långa drev och ståndskall!!!!


Om ni har någon fjällfisk i frysen så passa på att göra denna goda rätt i helgen..

 

Röding/Öring i messmörssås

  • 4 st portionsfileér av röding/öring
  • 3 dl grädde eller gräddmjölk efter samvete
  • 2 msk messmör av den vanliga sorten
  • salt & peppar
  1. Lägg fiskfiléeerna i en smord form. Salta & peppra något (gärna med citronpeppar)
  2. Stek i ca 10 min i 200 graders ugnsvärme.
  3. Blanda under tiden gräddmjölken & messmör. Det är lättare att blanda ifall man värmer gräddmjölken.
  4. Ta ut fisken & slå på gräddblandningen. Fortsätt grädda i ca 10min till
  5. Servera gärna med pressad potatis & kokta sockerärtor.
Av stovarjagaren - 8 november 2012 15:06

För cirka ett år sedan så drog lanstinget i Västerbotten in Ambulansen i Åsele kommun. Den täckte upp ett stort område i inlandet och var livsviktigt för stora delar av inlandet. Alla människor vill ju känna en trygghet där man lever och bor. Man vill ju att all räddningstjänst ska komma så snabbt som möjligt när det behövs. Nu har dom staten klippt bort det för många glesbygdsbor. Och vad skulle ni göra om ni hade barn eller gamlingar som kanske skulle behöva sjukvård snabbt? Skulle ni vilja bo kvar? Livskvaliten sjunger ganska snabbt om man tar bort sådan här saker. Men nu är det 2000-tal och de är i storstäderna det ska satsas. De folk som lever kvar i gelsbygden glöms helt enkelt bort eller rättare sagt inga politiker eller stadsbor bryr sig vad som händer utanför murarna.

 

När nu det har tagits ett beslut om att behålla ett vargpar inom renskötselområdet ska vi vara medveten om att de kommer kosta mycket pengar. De lär inte bli billigt att hålla liv i samebyarna nu när vargparet kommer börja härja där. Redan nu så har denna gulatik kostat lite över miljonen. Ungefär 6 mil ifrån vargparet så finns det ingen ambulans tillgänglig för människor. Om människan varit mer värd än vargarna så skulle de haft en Ambulans nu, för de pengar som staten lagt ner på rysstiken hade kunnat räcka till att hålla en ambulans i liv under ett år. Vargparet kommer säkerligen få det jätte bra nu. Mat kommer dom ha så de räcker och blir över. Sjukvård kommer finnas om de skulle finnas något tecken på att någon skulle bli ”sjuka”. Personliga assistenter kommer de ha dygnet runt. Överfallslarm har det genom sina sändare osv…

I dagens samhälle så är vissa djur mer värda än andra och till och med så värdefulla att de står över människan. Vart är vi påväg???

Av stovarjagaren - 8 november 2012 10:41

Hej,


Jag har länge varit spyfärdig på tramset runt hunddjuret som ska avlas in i den svenska ”vargstammen”. Men i morse så spydde jag på riktigt. Naturvårdsverket och Regeringen har beslutat om att vargtiken varken ska flyttas eller avlivas. Hon ska även få valpa inom samebyarnas vinterområden. Detta kommer medföra stora kostnader för samhället och det blir mina och dina pengar som kommer att användas till vargodlingen i sameland.

 

Vad kommer detta beslut innebära för folket i Norr? Som jag ser det så kommer det av all förmodan bli en stor vargzon där det inte kommer tillåtas någon form av skyddsjakt eller jakt. Avkommorna till skogsschäfern kommer bli märkt med ett stort K och blir extremt värdefulla som experterna burkar säga. Vi har redan sett hur vargen spridds sig som pesten i Mellansverige och vi har också läst och hört om konsekvenserna med varg på marken. De kommer bli extremt svårt att jaga med hund om man nu ens vill det. Djurhållning kommer bli omöjlig om du inte har råd med 4 meter högt elstängsel. Att ha barn och hundar på gårdsplan utan uppsikt kan vara förödande. Gulingen har ju redan visad Junseleborna vad hon är kapabel till där. Att rida med hästar i skogen kan vara med livet som insatts. Ja det går att räkna upp hur mycket somhelst med vad de innebär med en vargetablering.

 

För renägarna här i Norr kommer de här kanske bli dödsstöten. Det tas redan 50 000 renar varje år av rovdjur och det är utan varg på marken. De är inte bara dessa fyra samebyar som berörs av detta beslut utan de här kan öppna upp för ännu mer vargrevir här i norr och då kommer de bli fler renägare som blir drabbade. NVV tar en bit i taget.

 

De är så sorgligt att hela rovdjurspolitiken bygger på hur vargen ska leva och må. Att de är människor som blir drabbade finns de inte ens någon tanke på. Kommer detta vara dödsstöten för oss här uppe? Eller har samerna något triumfkort? För vårt triumfkort var samerna…..

Av stovarjagaren - 7 november 2012 10:58

Hej,


I mitt förra inlägg så gick jag hårt åt ett visst förbund. Och en del tyckte kanske att jag gick lite väl hårt åt. De må vara sant att jag attackerade med stora kanonen. MEN, jag står ju för det jag skriver och jag kan bara inte vara tyst när jag tycker saker är fel. De vore väldigt tråkigt om alla var tyst när man tyckte något var fel? De är falskt tycker jag. Jag tar heller en ärlig människa som säger vad han tycker än en ”hålla medare” som styrker alla medhårs för att de är rädda att ta en konflikt. Jag har varit med så pass länge i det här ”gamet” att jag har hyffsad koll på hur hela rovdjursåpan fungerar.

 

Jag har av personliga skäl tagit ett ”sabbatsår” ifrån både riksjägarna och jägarförbundet. Av den enkla anledning att jag inte håller med om vissa saker och känner mig inte tillfreds med sättet dom arbetar i VISSA frågor. Jag är mycket väl medveten om att BÅDA förbunden är viktiga och gör MYCKET bra jobb med en massa viktiga frågor. MEN, i det frågor JAG tycker är viktiga så går vi inte riktig ihop. JAG, är också väl medveten om att det är VIKTIGT att ha två starka förbund som jobbar för våran jakt och de jaktpolitiska frågorna.

 

Alla har vi den rätten att se med kritiska ögon på vissa saker. Och alla har vi den rätten att i en demokratisk värld ifrågasätta arbetet som våra företrädare gör. De får ju trotts allt pengar dels från medlemmarna och dels från de statliga jaktkortet som vi jägare betalar.

 

Allt är inte lätt här i världen och speciellt inte den brännheta frågan om vargen. Synd att den ska ta så mycket energi och tid av en. De var absolut bättre förr när man kunde jaga i godan ro utan att tänka på sådan här saker. Men tyvärr så levar man på 2000-talet och världen har blivit en mycket konstigare plats.


Nog om detta, hoppas ni förstår vad jag menar nu…..

Av stovarjagaren - 6 november 2012 11:53

Hej,


Skogschäfer historien rullar på i sin vanliga takt. Innan helgen så bestämde NVV att den gula tiken inte skulle flyttas.


” Den finskryska flyttvargen bedöms som för viktig både politiskt och genetiskt, för att Naturvårdsverkets tjänstemän ska våga ta ett snabbt beslut om avlivning.

– Vi vill ge politikerna en chans, att bland annat fundera på riksdagens beslut, att det faktiskt ska tillåtas enstaka vargföryngringar utanför renskötselns året runt-marker, säger Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket. Säger hon till tidningen jakt och jägare”  


De har alltså hittat kryphålet i 2001 års proposition, alltså att det kan ”tillåtas” enstaka föryngringar utanför renskötselområdets året runt marker. NVV sätter alltså nu press på regeringen om att ta ett beslut som skulle kunna ändra hela rovdjurspolitiken och bli en förödande katastrof för renägarna och jägarna i Norr. Om det blir nu så att regeringen beslutar om att vargparet får leva och föda valpar till våren. Ja då har dom öppnat upp för att skapa fler revir i norra delen av Sverige. För ingen tror väll på att det kommer nöja sig med det här? Ger man dom ett finger så tar dom hela handen.


Beslutet togs även emot med jubel av Grimsö och deras experter. Olof Liberg säger till jakt och jägare såhär....


– Det är ett bra beslut. Då får politikerna chansen att titta över besluten och lagstiftningen. Det är ett så känsligt ärende att regeringen bör få yttra sig. Under tiden får man också se hur stora skador vargarna ställer till där de befinner sig just nu”.


Som jag skrivit i ett tidigare inlägg så har ju redan en av dessa samebyar varit utsatt för ett vargprojekt. Nämligen bullmarksvargen. Där skulle man också ”utreda” eventuella skador som vargen gjorde. De här är en medveten taktik som ekosoferna kör med. De försöker pressa djurägare till alla gränser. Horribelt och sjukt i mina ögon. Men i dagens Sverige och med den sjuka rovdjurspolitiken så blir jag inte förvånad.


Något som jag även blir förbryllad över är en kommentar Gunnar Glöersen skrev idag på sin blogg.


självklart vore det bäst för oss i Mellansverige och för lösningen på vargfrågan att den röda tiken får valpar. Kostnaden om hon inte tillåts få valpar riskerar att bli mycket högre än eventuell ersättning till den drabbade samebyn. Vad skulle tex 100 vargar extra kosta per år? Framför allt skulle kostnaderna flyttas från skattebetalarna till enskilda näringsidkare.”


Okej, förstår ni nu vad jag menar med att inte betala in till något förbund? De jobbar för att sprida vargen över hela Sverige. Det tror på fullaste allvar att Mellansverige ska få de bättre då. Hur tänker han och jägarförbundet där?


De tror alltså att de kommer få skjuta ner vargstammen i söder med några hundra djur per år? (Tänk er tidningsrubrikerna) Bara för att det kommer bli en vargstam i norra Sverige? Knappast, det kommer inte att bli så. När väll vargen fått sitt fäste här i Norr så kommer politikern inte bry sig. Det Bor ju knappt några människor kvar här i Norrlandsinland. Skriker det på hjälp så kommer INGEN lyssna eller BRY sig. Herregud, det finns knappt en sjukvård, lite jobb, dåliga vägar osv…  tror det på allvar att de skulle börja lyssna på hjälp om det börjar krylla varg i skogarna? Hela Sverige ska med, och norra Sverige blir ett utmärkt naturreservat. Hela projekt varg handlar om det.


De kommer bli unika revir i hela Norrland. För det kommer av all förmodan att sprida sina avkommer till andra ställen och där kommer det också bli ”unika” revir. Om vi inte får skjuta dessa vargar tror ni då vi kommer få jaga dess avkommer?


I helgen var jag i det område där skogschäfern och hennes partner varit hela hösten. Folket och jägarna där tror fortfarande att vargen kommer försvinna när renen kommer. För så har det alltid varit. De har alltså inte förstått att dessa vargar är extremt viktiga och kommer bevakas varje sekund. Pengar kommer att finnas för att betala för det skador som vargen ställer till med. Många som jag också har pratat med är medlemar i SJF. Hur går det ihop? Jag trodde alla som var medlemar i SJF hade förstått deras rovdjurspolicy?  VARJE län ska kunna ha minst 1-2 föryngringar varje år.


Nu ska jag inte bara kasta skit på SJF. De försöker ju göra sitt bästa och det tror på en gyllendemedelväg lösning i denna vargfråga. Jag tror inte det. Just nu så är jakthundraserna bevarande ett tag framåt bara för att norra Sverige har relativt vargfritt. När det väll brakar lös då kommer de bli svårt för våra hundraser att överleva. Jag hoppas alla vet att blir det ett unikt vargrevir i Junsele trakten så kommer vi få se fler ”unika” vargrevir i norr. Tro mig…


En annan sak jag tycker smartskallarna på NVV ska ha tänkt på. Vad ska det göra om vargparet följer med renhjorden tillbaka till fjället? Där det ABSOLUT inte kan få finnas några vargar? Har de tagit med i sina beräkningar att vargen följer sina föda? Som den gjort i alla tider? Jag bara undrar….


Fortsättning följer…….

Av stovarjagaren - 5 november 2012 09:24

Hej,


Då har man varit på sitt livs första jaktläger och det blev som 30-åring. Men det var super kul. Jag fick en förfrågan för cirka ett år sedan om jag skulle vilja komma och gå som hundförare på ett ungdomsläger. Och om de är någon man kan ställa upp på så är det just sådana saker(tycker jag). Nu blev ju också lägret av. Så jag och Traj packa ihop våra grejer och for dit. Lägret var placerat i Backe, Jämtland. Och vi jagade på marker som låg runt omkring. De var Jägareförbundet Mitt Norrland och Sunnansjögårdens jakt och fiske som stod för arrangemanget och markerna. Allt var jätte bra ordnat och de var bara att installera sig när man kom fram. Det bjöds på kyckling kebab första kvällen.


Vi skulle jaga lördag och söndag. Vi var 4 stövare och 2 jämthundar. Och vi gjorde som så att vi delade upp oss i två olika gäng. De som jagade hare på lördagen fick jaga älg på söndagen och så tvärt om. Jag och Traj fick med oss en kille som hette Niklas. Vi fick en ruta som såg ganska bra ut. Men som okänd på marken så vet man ju aldrig riktigt vart man ska gå. Men tillslut så hittade vi harslag och stannade och gjorde upp en eld. De tog inte så lång tid innan vi fick upp haren och det gick ganska bra. Vi fick se haren två gånger men vi lyckades aldrig komma till skott. Haren blev less tillslut och bestämde sig för att ta vägen någon kilometer. Så då var det bara att lyfta på kepsen och tacka för en god match. Då var klockan också så mycket så vi bestämde oss för att fara hem. Alla som var med på lördagen fick höra drev. Och många fick också se hare. Älgjägarna hade också haft upp älg men inte heller dom hade lyckads fälla någon. Så dagen blev ju lyckad trotts allt. Kvällen bjöds det på fläskfilé och Potatisgratäng.


På söndagen följde en kille som hette Tobias med mig och Traj. Vi fick en ny mark och en ny ruta att vara på. Alltså även denna gång visste vi inte riktigt vart vi skulle gå. Men vi hade en jätte tur och trampade upp en hare på en gång. Dock så skrämde vi drevet när de kom tillbaka och vi fick aldrig chansen att hitta något pass. Haren ville inte heller denna dag vara med i matchen. Vi kopplade traj och bytte ställe. Vi fick gå ett tag och han med att fika lite innan Traj kom på slag. Även denna gång gick det relativt snabbt att få upp haren. Haren drog som ett skott ca 1 km innan den började bukta. Och innan vi hade kommit fram så hade drevet dragit längre bort. Men det kom tillbaka efter ett tag men då låg Traj så långt efter så jag valde att koppla för att de började bli kväll och jag hade en lång väg hem att åka. Dagen bjöd ändå på en skjuten hare. Och det var en ung kille som fick fälla sin första hare. Så det var ju jätte kul. Även älgjägarna lyckades fälla en älgkalv. Så det blev en perfekt avslutning på jakthelgen.


De här är grejen gott folk. Tänk om vi kunde göra mer sådan här saker för ungdomen. Då hade det inte varit något medlemstapp i våra föreningar. Och vi hade kunnat säkra vår framtid och existens. Men handen på hjärtat gott folk. Hur många är villiga att göra sånt här? Är man villig och lägga ner tid och energi på att göra läger eller dylikt? Jag hoppas att alla tänker på att göra något för att rekrytera nya jägare och harjägare. Sen är det fantastiks roligt att ha med folk ut i skogen. Så passa på så länge det nu går att jaga.


Jag vill tacka Jägareförbundet Mitt Norrland(Mikael Backman), Sunnansjögårdens jakt och fiske(Familjen Mårtensson) för ett bra läger. Sen vill jag tacka de andra hundförare med stövare Peter, Henkan och Crille. Och sen ett JÄTTE stort TACK till alla ungdomar som valde att komma på lägret. Utan er hade det ju aldrig blivit av.

               

Presentation

Omröstning

Nu går vi in på den andra halvan av jaktsäsongen. Vad tycker ni om det?
 Jagar hellre vitharar på barmark
 Har/rävjakt ska bedrivas på snö
 Vi får sällan snö där jag bor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En stövarjägares liv med Blogkeen
Följ En stövarjägares liv med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se