En stövarjägares liv

Direktlänk till inlägg 6 november 2012

Unika vargrevir i Norr....

Av stovarjagaren - 6 november 2012 11:53

Hej,


Skogschäfer historien rullar på i sin vanliga takt. Innan helgen så bestämde NVV att den gula tiken inte skulle flyttas.


” Den finskryska flyttvargen bedöms som för viktig både politiskt och genetiskt, för att Naturvårdsverkets tjänstemän ska våga ta ett snabbt beslut om avlivning.

– Vi vill ge politikerna en chans, att bland annat fundera på riksdagens beslut, att det faktiskt ska tillåtas enstaka vargföryngringar utanför renskötselns året runt-marker, säger Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket. Säger hon till tidningen jakt och jägare”  


De har alltså hittat kryphålet i 2001 års proposition, alltså att det kan ”tillåtas” enstaka föryngringar utanför renskötselområdets året runt marker. NVV sätter alltså nu press på regeringen om att ta ett beslut som skulle kunna ändra hela rovdjurspolitiken och bli en förödande katastrof för renägarna och jägarna i Norr. Om det blir nu så att regeringen beslutar om att vargparet får leva och föda valpar till våren. Ja då har dom öppnat upp för att skapa fler revir i norra delen av Sverige. För ingen tror väll på att det kommer nöja sig med det här? Ger man dom ett finger så tar dom hela handen.


Beslutet togs även emot med jubel av Grimsö och deras experter. Olof Liberg säger till jakt och jägare såhär....


– Det är ett bra beslut. Då får politikerna chansen att titta över besluten och lagstiftningen. Det är ett så känsligt ärende att regeringen bör få yttra sig. Under tiden får man också se hur stora skador vargarna ställer till där de befinner sig just nu”.


Som jag skrivit i ett tidigare inlägg så har ju redan en av dessa samebyar varit utsatt för ett vargprojekt. Nämligen bullmarksvargen. Där skulle man också ”utreda” eventuella skador som vargen gjorde. De här är en medveten taktik som ekosoferna kör med. De försöker pressa djurägare till alla gränser. Horribelt och sjukt i mina ögon. Men i dagens Sverige och med den sjuka rovdjurspolitiken så blir jag inte förvånad.


Något som jag även blir förbryllad över är en kommentar Gunnar Glöersen skrev idag på sin blogg.


självklart vore det bäst för oss i Mellansverige och för lösningen på vargfrågan att den röda tiken får valpar. Kostnaden om hon inte tillåts få valpar riskerar att bli mycket högre än eventuell ersättning till den drabbade samebyn. Vad skulle tex 100 vargar extra kosta per år? Framför allt skulle kostnaderna flyttas från skattebetalarna till enskilda näringsidkare.”


Okej, förstår ni nu vad jag menar med att inte betala in till något förbund? De jobbar för att sprida vargen över hela Sverige. Det tror på fullaste allvar att Mellansverige ska få de bättre då. Hur tänker han och jägarförbundet där?


De tror alltså att de kommer få skjuta ner vargstammen i söder med några hundra djur per år? (Tänk er tidningsrubrikerna) Bara för att det kommer bli en vargstam i norra Sverige? Knappast, det kommer inte att bli så. När väll vargen fått sitt fäste här i Norr så kommer politikern inte bry sig. Det Bor ju knappt några människor kvar här i Norrlandsinland. Skriker det på hjälp så kommer INGEN lyssna eller BRY sig. Herregud, det finns knappt en sjukvård, lite jobb, dåliga vägar osv…  tror det på allvar att de skulle börja lyssna på hjälp om det börjar krylla varg i skogarna? Hela Sverige ska med, och norra Sverige blir ett utmärkt naturreservat. Hela projekt varg handlar om det.


De kommer bli unika revir i hela Norrland. För det kommer av all förmodan att sprida sina avkommer till andra ställen och där kommer det också bli ”unika” revir. Om vi inte får skjuta dessa vargar tror ni då vi kommer få jaga dess avkommer?


I helgen var jag i det område där skogschäfern och hennes partner varit hela hösten. Folket och jägarna där tror fortfarande att vargen kommer försvinna när renen kommer. För så har det alltid varit. De har alltså inte förstått att dessa vargar är extremt viktiga och kommer bevakas varje sekund. Pengar kommer att finnas för att betala för det skador som vargen ställer till med. Många som jag också har pratat med är medlemar i SJF. Hur går det ihop? Jag trodde alla som var medlemar i SJF hade förstått deras rovdjurspolicy?  VARJE län ska kunna ha minst 1-2 föryngringar varje år.


Nu ska jag inte bara kasta skit på SJF. De försöker ju göra sitt bästa och det tror på en gyllendemedelväg lösning i denna vargfråga. Jag tror inte det. Just nu så är jakthundraserna bevarande ett tag framåt bara för att norra Sverige har relativt vargfritt. När det väll brakar lös då kommer de bli svårt för våra hundraser att överleva. Jag hoppas alla vet att blir det ett unikt vargrevir i Junsele trakten så kommer vi få se fler ”unika” vargrevir i norr. Tro mig…


En annan sak jag tycker smartskallarna på NVV ska ha tänkt på. Vad ska det göra om vargparet följer med renhjorden tillbaka till fjället? Där det ABSOLUT inte kan få finnas några vargar? Har de tagit med i sina beräkningar att vargen följer sina föda? Som den gjort i alla tider? Jag bara undrar….


Fortsättning följer…….

 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av stovarjagaren - 3 april 2013 10:10


    Jag erhöll idag tidningen Jägaren och upptäckte att allt går framåt och allt förändras i vår värld. Förr såg en varg ut som en varg men numera får den se ut hur som helst. Pärmbilden på det i dag erhållna exemplaret av Jägaren visar nämligen...

Av stovarjagaren - 8 februari 2013 11:31


  Hej, Som ni ser så har inte mina inlägg duggat tätt den senaste tiden. De beror på att tiden och orken inte räcker till. På jaktfronten har de inte hänt så mycket. Jakten är i stort sett över. Snön och skare sätter stopp för all jakt med ...

Av stovarjagaren - 25 januari 2013 13:19


  Hej, I helgen kommer det att hållas ett unghund-SM för Hamiltonstövare att genomföras. Hittills är det 60 hundar anmälda. Villkor för deltagande: Hunden (Hamiltonstövaren) får ej ha fyllt 4 år den dagen som provet genomförs. Pr...

Av stovarjagaren - 17 januari 2013 13:07


  (En extremt viktig varg i Sverige, men på andra sidan östersjön kallas dom hybrider)   Då får alltså den extremt viktiga ”varg” tiken leva kvar ett tag till. Förvaltningsrätten i STOCKHOLM tog beslutet idag att skyddsjakten på gu...

Av stovarjagaren - 14 januari 2013 10:25

  Hej,   När man har en bit att köra till sin jaktmark så är det svårt att avgöra hur vädret ser ut dit man ska. De blir som svårt att planera om man verkligen ska fara ut eller inte. I lördags var det en sån dag som gjorde att man tvekade. Fö...

Presentation

Omröstning

Nu går vi in på den andra halvan av jaktsäsongen. Vad tycker ni om det?
 Jagar hellre vitharar på barmark
 Har/rävjakt ska bedrivas på snö
 Vi får sällan snö där jag bor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6 7 8 9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards