En stövarjägares liv

Direktlänk till inlägg 15 april 2010

Ett spel för galleriet?

Av stovarjagaren - 15 april 2010 17:29

Efter årets jakt på varg så uttalade sig flera myndigheter, forskare och politiker sig positiva till jakten och att den genomfördes på ett bra sätt. Anledningen till jakten kom också fram och planer för en fortsatt förvaltning satte igång direkt efter jakten.

 

Den forskare som fick utstå mest kritik var den ledande svenska vargforskaren Olof Liberg. Han fick sitta i heta stolen i många veckor och förklara varför jakten var nödvändig. Hela tiden så sade han att det viktigaste var inte hur många vargar vi ska ha utan att vargarna fick nytt blod så dom kunde stoppa den inavel som tydligen finns i våra vargar.

 

Han med 8 andra forskare skrev en artikel i DN om hur vargstammen ska räddas. Det handlade inte om det biologiska utan att vargen måste få ”acceptans” i varglänen. Så i en kompromiss så fick de vargjakt i utbyte mot att man fick in nytt blod. Rikstagen vill flytta 20 vargar inom 5 år men Liberg sade att det skulle räka om bara 10 stycken kom in.

 

Alltså så kan vi hålla en liten stam av vargar så länge utbytet med den finsk/ryska sidan strömmar på i en jämn nivå. ” Den biologiska knäckfrågan är om nivån 210 vargar (240 inklusive de norska), om än tillfällig, är tillräcklig för att stammen ska kunna nå så kallad gynnsam bevarandestatus. Vårt svar är ja. Om bara 10 av de utlovade 20 nya vargarna korsar sig med våra inhemska inavlade vargar kommer vargstammen om fem år att vara i mycket bättre skick än vad den varit utan både jakt och nya vargar.”

 

Nu på vargsymposium i Vålådalen säger Liberg att det kommer krävas 400-800 vargar för att den ska överleva på sikt. ” Forskaren Olof Liberg berättade nyligen för TT att han ser en framtida stam på minst 400 djur, helst 800. Då ska den klara sig bättre ur ett genetiskt perspektiv, menar han.”

 

Han har gått från att säga vargen klarar sig bra med nya gener och man kan hålla stammen på en liten nivå till att nu ska vi ha det dubbla. Vart på vägen har han ändrat sig? Har han lurat hela Mellansveriges befolkning som nu hyser vargstammen eller har han pressats så hårt av de som vill ha mycket varg?

 

Jag börjar ana ugglor i mossen och tror att Liberg hela tiden spelat ett spel för galleriet. Han livnär sig på vargen och har det som sitt största intresse. Var inte så länge sedan Robert Franzen jobbade på Naturvårdsverket med rovdjur. Nu sitter han med i Rovdjursföreningen, i Vålådalen avslutade han sin föreläsning med ” Samer och jägare är det största hotet mot vargen”.

 

Vart vi än hamnar på för nivå av antal vargar så kommer nog ingen bli nöjd. Men en sak tror jag är säker, en stor del av Sverige har lämnats åt sitt öde. Några platser kommer nog få vara vargfritt ett tag men där vargen finns nu kommer det bli svårt att få det som förut…..

 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av stovarjagaren - 3 april 2013 10:10


    Jag erhöll idag tidningen Jägaren och upptäckte att allt går framåt och allt förändras i vår värld. Förr såg en varg ut som en varg men numera får den se ut hur som helst. Pärmbilden på det i dag erhållna exemplaret av Jägaren visar nämligen...

Av stovarjagaren - 8 februari 2013 11:31


  Hej, Som ni ser så har inte mina inlägg duggat tätt den senaste tiden. De beror på att tiden och orken inte räcker till. På jaktfronten har de inte hänt så mycket. Jakten är i stort sett över. Snön och skare sätter stopp för all jakt med ...

Av stovarjagaren - 25 januari 2013 13:19


  Hej, I helgen kommer det att hållas ett unghund-SM för Hamiltonstövare att genomföras. Hittills är det 60 hundar anmälda. Villkor för deltagande: Hunden (Hamiltonstövaren) får ej ha fyllt 4 år den dagen som provet genomförs. Pr...

Av stovarjagaren - 17 januari 2013 13:07


  (En extremt viktig varg i Sverige, men på andra sidan östersjön kallas dom hybrider)   Då får alltså den extremt viktiga ”varg” tiken leva kvar ett tag till. Förvaltningsrätten i STOCKHOLM tog beslutet idag att skyddsjakten på gu...

Av stovarjagaren - 14 januari 2013 10:25

  Hej,   När man har en bit att köra till sin jaktmark så är det svårt att avgöra hur vädret ser ut dit man ska. De blir som svårt att planera om man verkligen ska fara ut eller inte. I lördags var det en sån dag som gjorde att man tvekade. Fö...

Presentation

Omröstning

Nu går vi in på den andra halvan av jaktsäsongen. Vad tycker ni om det?
 Jagar hellre vitharar på barmark
 Har/rävjakt ska bedrivas på snö
 Vi får sällan snö där jag bor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards