En stövarjägares liv

Direktlänk till inlägg 18 februari 2010

Eirik Granqvists del 2

Av stovarjagaren - 18 februari 2010 15:42

Tack för brevet. Det är tidig morgon i Shanghai och jag är ledig så jag svarar med detsamma.


Hej Eirik


Du som är en känd professor och mångårig överkonservator har ju skrivit ganska kritiska artiklar om Nordens vargpolitik, hur kommer det sig? Jag tänker att forskare brukar vara väldigt rovdjursvänliga.   


Jo, som Du nämner är jag numera professor, en funktion och titel som är given mig i Kina som en speciell ynnest på grund av min kompetens som uppmärksammats mycket internationellt. Min officiella utbildning är museikonservator men jag har en mycket gedigen vetenskaplig utbildning som jag inte erhållit speciellt mycket via traditionella föreläsningar och examina utan som en betrodd yrkesman, medarbetare och samtalspartner för de mest eminenta forskare nationellt och internationellt. Till detta bidrar mina omfattande språkkkunskaper. Förutom mitt långa varv som överkonservator vid Finlands zoologiska nationalsamlingar så har jag grundat och varit med om att grunda ett flertal naturhistoriska museer i olika länder. Det kan namnas att det museum för vilket jag nu bidrar med mina kunskaper har 3,6 miljoner besökare årligen. Där hölls i november 2009 ett "Directors Forum on the future of the worlds natural history museums" Till forumet hade enbart inbjudits ledarna för världens största naturhistoriska museer (New York, Chicago, SanFrancisco, Pittsbourg, London, Paris, Barcelona, Bryssel, Frankfurt, Cape Town, Tokyo, Bangkok och Peking etc.) Jag deltog som också speciellt inbjuden på grund av min stallning som styrelsemedlem av Internationella Museiradets naturhistoriska kommitté (ICOM/NATHIST) där jag är ordförande för arbetsutskottet för taxidermikonsten och dens betydelse för kulturarvet. Kommitténs ordföranden var också inbjuden. Det bör nämnas att ICOM ar en museal systerorganisation till UNESCO. Detta visar en del av mitt internationella förtroende. I Finland var jag bl.a. på sjuttio och fram till medlet av åttiotalet ständigt tillfrågad som rådgivare av Jord och Skogsbruksministeriet. Jag har nämnt detta för att ge en bakgrund och presentation eftersom jag på grund av min långa verksamhet, speciellt i Sydeuropa inte mera är så känd i Norden. De gamla, kunniga professorerna som var mina vänner är numera till största delen döda.


Eirik i den artikel som du skickade och som jag sedan lade ut på bloggen innehåller kritik mot de som menar att vargen i Sverige är inavlad, är den inte det?  


Att jag skrivit en rad upplysande artiklar i bl.a vargfrågan kommer sig av att jag dels har kunskaperna och dels efterlyser en förnuftig realism. Jag är en svuren fiende till lögner och hyckleri. Jag är ingen fiende av rovdjur, varken varg eller andra, men rovdjurspopulationerna bör skötas med en nykter realism. Den får inte grundas på romantik och falskspel. Naturen är själv hård och realistisk och där har aldrig funnits och finns ingen naturlig jämvikt. Den finns bara i människornas fantasi och romantiska drömmar. I naturen pågar och har alltid pågått en kamp mellan svagare och starkare. Där både kan och bör människan ingripa som en reglerande faktor för även människan är en del av naturen. Vi genomlever i detta nu en period med romantiskt falskspel och en tendens till maktövertagande av en internationell fanatikerrörelse som ser människan som en inkräktare i naturen och som därför bör avlägsnas. Jag log och fattade tyvärr inte allvaret när dessa doktriner predikades i Zoologiska Museets korridorer på 1970 talet. Nu är vi där. Jag är alltså ingalunda en rovdjursfiende men jag är en realist som ställer människan i främsta rummet. Jag vill inte se en människotom landsbygd.

 I en så otroligt blandad vargpopulation som den Svenska, är inavel en fullständig utopi och vargen är mycket okänslig för inavel vilket bevisas direkt bland vara tamhundar som egentligen är tamvargar och samma art. De har inavlats i tusentals år och det är först nu som man ibland stöter på inavelsproblem bland dem. Bland vilda vargar känner man inte till några inavelsproblem i hela världen trots att detta ofta hävdats. Påståendena om inavel grundar sig enbart på fantasier eller direkt okunskap. Också patologisk sådan.


I hela norden ser vi en växande trend av rovdjur vad tror du är största orsaken till  det? 


Den växande rovdjurstrenden beror enbart på att okunskap och fanatism fått ersätta kunskap och realism. Tyvärr fick jag uppleva samma mönster av fanatism och lögner i rovdjurspolitiken i Frankrike, där jag ofta dock anlitades som sakkunnig expert av myndigheterna, som den som nu tillämpas i Norden. Speciellt anlitades jag i Sydfrankrike när det gällde identifieringar av vargar och vargstammens skötsel. Nu har man också börjat följa mina råd och visa en större realism visavi fanatismen. 

Våra makthavare fiskar tyvärr röster och kör därför till största delen över landsbygdsbefolkningens intressen eftersom romantismen och okunskapen om naturen är störst i städerna och väljarkåren i städerna är därför den mest betydande. Okunskapen bland makthavarna själva är också mycket stor och fanatismen har också ofta fått sitt insteg i maktens hemisfärer.



När tror du vi ser en attack på människa i norden? Är det möjligt? Eller är det bara en ”skrämsel” propaganda från ”rädda” glesbygdsbor?


Jag har undersökt åtskilliga av fallen med människoätande vargar och min expertis hördes också av rätten beträffande spåren vid den rättegång som följde i Canada efter det uppmärksammade fallet nyligen när den 22 åriga fotografen Carnegie revs ihjäl och åts upp av vargar. Vi har haft åtskilliga fall med människodödande vargar i Finland och de sista mycket uppmärksammade skedde på vintern 1880-81 när 22 barn dödades och åts upp nära Åbo i Finland. Därefter utrotades vargen i Finland via en statsledd kampanj och ingen människa har sedan dess vargdödats i landet eftersom vargar inte funnits. Alla som kommit in från Sovjet förföljdes och sköts obönhörligt fram till slutet av sjuttiotalet när vargen fick ett första skydd. Någon fast vargstam fanns alltså inte före det. Till exempel 1972 sköts två vargar i landet och jag inköpte den ena till Zoologiska Museet. 

 Vi kommer tyvärr mycket snart att ha fall med vargdödade barn eftersom vargar och varg/hundhybrider börjat bli självtama och närgångna. Vi har i Finland redan haft många "mycket nära fall" som dock kunnat avstyras via lyckliga omständigheter. Men snart sker nog olyckan. Vargen testar alltid ett nytt byte för att lära reaktionerna innan den angriper det nya bytet och halvtama vargar är därför fruktansvärt farliga. Vargarna som rev Carnegie följde också samma mönster.



Hur ser en bra rovdjurspolitik ut? Och hur ska man jobba för att nå dit?


En bra rovdjurspolitik kräver realism och inte romantism. 


Jag tror att dessa svar får räcka för denna gång. Frukosten väntar.

Hälsar Eirik Granqvist från Kina


Jag Tackar Eirik för att han tog tid att svara på mina frågor, vi ser om det kommer något mer i framtiden. Tills vidare önskar jag Eirki lycka till i sitt arbete i Kina

 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av stovarjagaren - 3 april 2013 10:10


    Jag erhöll idag tidningen Jägaren och upptäckte att allt går framåt och allt förändras i vår värld. Förr såg en varg ut som en varg men numera får den se ut hur som helst. Pärmbilden på det i dag erhållna exemplaret av Jägaren visar nämligen...

Av stovarjagaren - 8 februari 2013 11:31


  Hej, Som ni ser så har inte mina inlägg duggat tätt den senaste tiden. De beror på att tiden och orken inte räcker till. På jaktfronten har de inte hänt så mycket. Jakten är i stort sett över. Snön och skare sätter stopp för all jakt med ...

Av stovarjagaren - 25 januari 2013 13:19


  Hej, I helgen kommer det att hållas ett unghund-SM för Hamiltonstövare att genomföras. Hittills är det 60 hundar anmälda. Villkor för deltagande: Hunden (Hamiltonstövaren) får ej ha fyllt 4 år den dagen som provet genomförs. Pr...

Av stovarjagaren - 17 januari 2013 13:07


  (En extremt viktig varg i Sverige, men på andra sidan östersjön kallas dom hybrider)   Då får alltså den extremt viktiga ”varg” tiken leva kvar ett tag till. Förvaltningsrätten i STOCKHOLM tog beslutet idag att skyddsjakten på gu...

Av stovarjagaren - 14 januari 2013 10:25

  Hej,   När man har en bit att köra till sin jaktmark så är det svårt att avgöra hur vädret ser ut dit man ska. De blir som svårt att planera om man verkligen ska fara ut eller inte. I lördags var det en sån dag som gjorde att man tvekade. Fö...

Presentation

Omröstning

Nu går vi in på den andra halvan av jaktsäsongen. Vad tycker ni om det?
 Jagar hellre vitharar på barmark
 Har/rävjakt ska bedrivas på snö
 Vi får sällan snö där jag bor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards