En stövarjägares liv

Direktlänk till inlägg 24 augusti 2009

Svenska rovdjursföreningen

Av stovarjagaren - 24 augusti 2009 19:33

Svenska rovdjursföreningen kommer göra allt för att försöka stoppa en kommande vargjakt! En varg jakt som kanske aldrig kommer bli av, och om den blir av så är det FÖR MÄNNISKORNA I ROVDJURSTÄTA OMRÅDEN och inte för några fanatiker i rovdjursföreningen. Ingen i den föreningen kommer få offra nått i sitt liv, utan dom som kommer få göra en hel omvändning ( om dom inte redan fått gjort det) är människorna i drabbade områden!


Om vi nu ska ha varg i Sverige så vem och vilka ska vi offra? Det tror jag fanatikerna i SRF kan svara på bäst själv. Det blir bönder,jägare och samer, oftast i deras dabatt artiklar får just den gruppen mest kritik! Jag hoppas alla är väll medveten om att dom är väl organisaserade och duktiga på föra fram lögner om hur bra rovdjur är för den svenksa landsbygden.



Deras lögner kan om vi har en himla otur höras ända fram till svenska regeringen som redan nu är hårt pressad från alla håll. Och inte vill väll den svenska regeringen få en opinion mot sig? För huvuddelen av den svenska rovdjurs falangen har redan påverkat människor i städer! Så nu måste vi ena oss och göra precis som dom, visa hur det är att leva och bli drabadd av en stor rovdjurstam.


Här nedan kan ni läsa vad SRF kommer göra i höst!! 



Nu har Rovdjurspropositionen lagts fram av regeringen. Den blev betydligt värre än vi hade anledning att befara. Nu gäller det för oss ALLA att lägga in överväxeln för att få till stånd ändringar innan riksdagen fattar beslut - sannolikt i oktober/november. Vi måste göra allt i vår makt för att påverka


riksdagspolitikerna så att åtminstone de allra värsta bitarna i propositionen tas bort eller åtminstone förändras. Vad kan vi göra? Jo, vi kan se till att riksdagspolitikerna översvämmas med brev och mail med synpunkter på propositionen och vi kan skriva debattartiklar och insändare i pressen. Politiker är mycket känsliga för opinionsyttringar. De tror att rovdjursmotståndarna är väldigt många eftersom de hörs så mycket - det är därför det har blivit som det blivit. Nu gäller det för oss att bevisa motsatsen.


Viktigast är att skriva till ledamöterna i Miljö- och jordbruksutskottet. Dessa hittar man på: http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=5704 Men tanken är inte att bara du själv skriver. Du måste uppmana alla på dina maillistor, släktingar,bekanta, arbetskamrater, osv. att göra detsamma. Många drar sig för att skriva eftersom de tycker att de inte kan formulera sig tillräckligt bra. Detta är inget argument! Det viktigaste är att politikerna får klart för sig att du vill ha starka rovdjursstammar i Sverige och att du därför motsätter dig förslagen i propositionen. Om man vill precisera sig mer kommer några förslag längre ner. Annars går det bra att ringa till någon av oss, eller någon i styrelsen. Vi hjälper gärna till. Skriv dessutom till dina lokala riksdagspolitiker. Opinionsyttringar från den egna valkretsen kan ha stor effekt.


Du hittar namnen på:
http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=1150
BÄST ÄR BREV MED POSTEN. Adressera dem till: Förnamn, Efternamn, Sveriges Riksdag, 100 12 Stockholm. E-postadresser: förnamn.efternamn@riksdagen.se.
Nedan finner du exempel på frågor att ta upp i brev/artiklar. Uppmana Sveriges riksdagspolitiker att ge regeringen bakläxa på propositionen och i höst rösta:

• MOT ett stopp för vargstammens tillväxt vid nuvarande nivå
• FÖR ett nytt etappmål på 30-40 föryngringar
• MOT licensjakt på varg innan gynnsam bevarandestatus uppnåtts
• FÖR att vargetableringar måste få finnas i renskötselområdet
• MOT att lodjursstammen ska minskas

 
LITE MER KÖTT PÅ BENEN SOM MOTIVERING:

Enligt alla opinionsundersökningar finns stabila majoriteter FÖR rovdjuren. I den stora Fjällmistra-undersökningen från 2005 fanns majoritet för riksdagens etappmål för varg i alla kommuner utom fyra. Övriga kommuner (Dalarna och norrut) hade majoriteter för alla arter - i flertalet fall stora majoriteter. Det finns anledning att tro att opinionsläget åtminstone inte har försämrats sedan denna undersökning gjordes, eftersom de mest positiva är ungdomar och de mest negativa är äldre. Detta bekräftas av en undersökning i Värmland på försommaren.



Att besluta om en ny svensk rovdjurspolitik som helt grundar sig på vad en liten del av den rovdjurskritiska svenska befolkningen tycker, skapar knappast en hållbar grund och legitimitet för politiken. Rovdjursskadornas omfattning är liten. Se artikel i Våra Rovdjur 2/2009. Under 2008 dödade tre(3) vargar (Roslagsvargen, Bredfjällsvargen och Sörmlandsvargen) 104 tamdjur av totalt 185.Samtliga dessa har senare skjutits efter skyddsjaktsbeslut. Detta visar dels att det är lätt att komma åt
enstaka skadegörande individer, dels att skadorna huvudsakligen inträffar i områden där vargen är nykomling och man ännu inte hunnit stängsla ordentligt. Av det totala antalet vargangrepp under 2008skedde 40 % i Västra Götaland, vilket ytterligare bekräftar denna teori. I de "gamla" varglänen var antalet angrepp oerhört mycket lägre.


Licensjakt på en så liten djurpopulation som den skandinaviska vargstammen är varken rimlig eller laglig. SRF förbereder tillsammans med flera andra organisationer en anmälan till EU. Istället bör ett nytt etappmål sättas på t.ex 30-40 föryngringar (300-400 individer), i avvaktan på att den utredning som nu tillsätts blir klar 1 juli 2012. För att möjliggöra naturlig invandring från Finland/Ryssland måste man tillåta rimligt många vargföryngringar i renskötselområdet.


Vargen måste få återta sin ekologiska roll i naturen. För det krävs betydligt fler än 210 vargar. Regeringen föreslår att miniminivån för lo-stammen sänks till 1 250 djur. Nuvarande lopopulation ligger på drygt 1 500 djur. Vi menar att miniminivån 1 500 ska ligga fast. Regeringen föreslår utökad regional förvaltning, vilket innebär att i princip alla beslut om jakt på rovdjur nu ska fattas av länsstyrelserna. Vi menar att detta av många skäl är mycket olämpligt, i synnerhet när det gäller varg, men även för järv och lodjur. Länsstyrelserna har inte den kompetens som krävs och det kräver tid och kostnader att bygga upp den. Länsstyrelserna blir mycket lättare utsatta för påtryckningar av hotfulla grupperingar som motsätter sig rovdjur. Regeringen har nyligen permanentat den senaste ändringen i JF 28§, vilket innebär att det i praktiken blir omöjligt att beivra jaktbrott. Denna åsikt är inte bara vår utan även åklagarnas och polisens.

Propositionen kommer att behandlas av riksdagens utskott redan iaugusti/september! Ett av regeringens huvudsyften med propositionen är - enligt vad man säger - att förbättra acceptansen för rovdjuren. Vi menar att denna acceptans redan finns - utom inom begränsade grupper av jägare. De som inte har acceptans påverkas inte av utökade möjligheter till jakt. Tvärtom tyder alla erfarenheter hittills på, att ju fler eftergifter man gör när det gäller jakt desto större blir kraven på än mer jakt.Regeringen ville med denna proposition föra de olika intressena närmare varandra. Hur det ska gå till när de i stort sett rakt av köper jägarorganisationernas åsikter förklaras inte. Använd gärna ovanstående argument. Formulera dig lite fritt efter eget tycke och smak. Utöver dessa tips kommer det snart att finnas ett upprop på SRFs hemsida med mer detaljerad beskrivning av föreningens synpunkter på propositionen. Se under rubriken "SRF tycker".


SPRID DETTA MAIL HUR MYCKET SOM HELST - gärna också till andra organisationer ochderas medlemmar. Denna aktion bör pågå åtminstone till dess att riksdagen har fattat beslut. Ingen punktinsats nu alltså.




 
 
Ingen bild

Kenneth erikson; Kälarne

24 augusti 2009 23:19

Tja, rovdjursföreningens medlemmar får det tufft. De kan kanske få iväg en massa mail till politikerna men vad ska de skriva? Ska de berätta allt som blivit så bra med rovdjuren (vilket vi alla vet = noll) eller ska de utgjuta sitt hat över jägare, bönder och andra på landet?

Vi rovdjurskritiker kan åtminstone räkna upp ett flertal negativa följder som inträfftat i dessa skadedjurs spår.

Så hur det blir återstår att se. har vi kännande kloka politiker eller struntar de i befolkningen, skadebilden och kostnaden?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av stovarjagaren - 3 april 2013 10:10


    Jag erhöll idag tidningen Jägaren och upptäckte att allt går framåt och allt förändras i vår värld. Förr såg en varg ut som en varg men numera får den se ut hur som helst. Pärmbilden på det i dag erhållna exemplaret av Jägaren visar nämligen...

Av stovarjagaren - 8 februari 2013 11:31


  Hej, Som ni ser så har inte mina inlägg duggat tätt den senaste tiden. De beror på att tiden och orken inte räcker till. På jaktfronten har de inte hänt så mycket. Jakten är i stort sett över. Snön och skare sätter stopp för all jakt med ...

Av stovarjagaren - 25 januari 2013 13:19


  Hej, I helgen kommer det att hållas ett unghund-SM för Hamiltonstövare att genomföras. Hittills är det 60 hundar anmälda. Villkor för deltagande: Hunden (Hamiltonstövaren) får ej ha fyllt 4 år den dagen som provet genomförs. Pr...

Av stovarjagaren - 17 januari 2013 13:07


  (En extremt viktig varg i Sverige, men på andra sidan östersjön kallas dom hybrider)   Då får alltså den extremt viktiga ”varg” tiken leva kvar ett tag till. Förvaltningsrätten i STOCKHOLM tog beslutet idag att skyddsjakten på gu...

Av stovarjagaren - 14 januari 2013 10:25

  Hej,   När man har en bit att köra till sin jaktmark så är det svårt att avgöra hur vädret ser ut dit man ska. De blir som svårt att planera om man verkligen ska fara ut eller inte. I lördags var det en sån dag som gjorde att man tvekade. Fö...

Presentation

Omröstning

Nu går vi in på den andra halvan av jaktsäsongen. Vad tycker ni om det?
 Jagar hellre vitharar på barmark
 Har/rävjakt ska bedrivas på snö
 Vi får sällan snö där jag bor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4 5
6
7 8
9
10 11 12
13
14
15
16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27
28
29 30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards