En stövarjägares liv

Alla inlägg under maj 2009

Av stovarjagaren - 11 maj 2009 16:56

Med på bilden från vänster Jerry Jonsson, Curth Långström,
Nicklas och Ove Lindahl
Saknas Gunther Richtman
















  


Under två blåsiga dagar 26-27 oktober genomfördes ett elitprov i Storuman med tretton hundar som startade första dagen, och åtta andra dagen.

Första dagen var det tre hundar som hade drivit 120 minuter, och fyra stycken hade mellan 90-111 minuter, det kommer att bli en spännande andra dag. Vinden hade avtagit något så det kändes då bättre för vi med två ben, men hur hundarna upplevde det skulle vi snart få svar på.

Jag var själv och lyssnade på första dagens suveräna drivare
schillertiken Chiia, som hade presterat ett tappfritt drev på 120 minuter och 61 egenskapspoäng.

Andra dagen gjorde Chiia om samma sak på sitt tredje upptag, tappfritt i 120 minuter 62 egenskapspoäng 1:a elk, men sedan följde ett koppel av finska stövare,
Tranlandets Zacke äg: Ove/Nicklas Lindahl Skellefteå 99/52 - 120/57 1:a elk,
Berghällens Dolly III äg: Gunter Richtman Skellefteå 120/57 - 58/54 2:a elk,
Asplidens Nosler äg; JerryJonsson Umeå 111/53 - 89/56 2:a elk,
Krycklans Julle äg: Karl-Ove Granström Hällnäs 90/56 - 56/55 3:a elk,
Forsåkerns Isa äg: Åke Eriksson 120/55 - 0/21,
hamiltontiken Dånaskogens Steja äg: Ove Bergman Vännäs 96/53 - 0/20,
hamiltonhanen Lassebos Dalton äg:Roger Lidberg & Björn Berg 30/26 - 81/57,
Kurjovikens Etti äg:Rolf Sundbom Skellefteåhamn 36/25 - startar ej dag två,
Klintbackens Nemo äg: Mats Isberg Bygdeå 34/24 - startar ej dag två,
Åivets Remo äg: Christer Säfvenberg Storuman 21/23 - startar ej dag två,
Hallmyrans Ruffa äg: Martin Vållberg Vännäs 28/20 - startar ej dag två,
Vorrmyrans Klang äg: Rolf Karlsson Harrvik 00/00 ( hunden skadade sig ).
Forsåkerns Isa blev förmodligen getingstucken kring munnen och det skapade förmodligen inga
större förutsättningar att klara andra dagen.
Vad som var en stor framgång måste ha varit unge Jerry Jonsson och hans första stövare Asplidens Nosler att slå sig in bland grånade och etablerade stövarägare, och det var den första starten i elk.
Vi kan bara önska honom lycka till och hoppas att hans framgång föder fler intresserade att vara ut med sin stövare och njuta av naturen.


/Vid datorn Christer Säfvenberg

Av stovarjagaren - 11 maj 2009 15:53

Nu kräver sveriges biodlars riksförbund att det ska krävas skyddsjakt på björnar som har en onaturlig aptit för honung, dessa björnar utgör bara 3% av den svenska björnstammen. och en skyttsjakt på dessa individer skulle inte hota björnstammen. anledningen till att biodlarna vill skjuta bort dessa björnar är för att inte riskera att de för sina dåliga vanor vidare och fostrar en ny generation av ligistbjörnar som förstör bikuporna.
Förbundet anser även att biodlare ska vara berättigade till full ersättning från viltskadefonden.


Nu kan man gott och väll se att rovdjuren inte bara drabbar jägare,samer och bönder. nu kan vi även räkna in en ny grupp "rovdjurshatare" BIODLARE! Undra hur en rovdjurskramare beskriver en biodlare, " dessa inavlade biodlare med sina hemska bikupor kan dom inte låta nått få leva? det ända dom vill är att behålla sin honung för sig själva, förstår dom inte att björnen var här först och att honungen är deras? nu kommer dessa högljuda hemska människor vilja skjuta alla björnar i sverige bara för lite honungs skull. varför ska denna minoritet få bestämma över våra rovdjur?"

Av stovarjagaren - 11 maj 2009 14:54

jag orkar inte skriva något om detta läs och beskåda själv... sen kan ni fråga er själv om hur vår natur kommer se ut om dessa rovdjurdyrkare får som dom vill... tror ni rovdjuren kommer må bra av detta??

http://web.telia.com/~u11003840/3514b2da-a345-4822-b750-10e88e77ee8b-29.html

Av stovarjagaren - 11 maj 2009 14:40

Nu är det dax att komma igång med hund träningen på allvar, det är just försäsongsträningen som är avgörande hur stabil hund vi kommer att ha kommande jaktsäsong. träningen är A och O, sitter vi och latar oss så kommer vi också få en trött och skadad hund nån gång under säsongen. för det är just det allt handlar om, att bygga och undehålla hundens muskler och kondition. så ut och rör på fläsket både ni och hunden mår bra av detta...


här är lite tips på hur ni kan träna...


Cykelträning: Den vanligaste formen av hundträning.
Cykelträning kan ge en viss grund men kan aldrig leda till att hunden blir fulltränad. Flera kortare cykelturer är mer givande än färre längre. Undvik asfalterade vägar, risken är stor att tassarna slits ner. Använd en fjädrande upphängare av typen ”Springer” för ökad säkerhet
eftersom båda händerna kan hållas på styret. Använd sele på hunden och låt den dra, då ger träningen mer. Låt hunden växla mellan trav och galopp så blir träningen mer varierad. Undvik att cykelträna när det är varmare än 20 grader.


Simning: Utmärkt träning när vattentemperaturen överstiger 15 grader. Låt inte hunden simma mer än cirka tio minuter när vattnet är kallt. Så snart temperaturen överstiger 20 grader kan träningspassen göras 40–50 minuter långa. Låt hunden simma vid sidan av båten eller en kanot. Flera hundar kan med fördel tränas samtidigt.

Löpträning: Löptränar du själv kan hunden följa med.
Använd en passande sele, till exempel av nometyp som via en expanderlina kan fästas i ett midjebälte. Längden på träningspassen begränsas av din egen kapacitet!

Skidåkning och pulkaåkning: I de norra delarna av landet erbjuder vårvintern ofta utmärkta möjligheter till träning på skarsnön. Skidtolka efter hunden som är försedd med sele och expanderlina. Skidtolkning efter en eller flera hundar är en roligt sätt att träna hund och ger
med dragvilliga hundar fartfyllda upplevelser.

Löpträning i grus: Grustag erbjuder utmärkta möjligheter till träning till exempel för en apportör. Ställ dig uppe på krönet och låt hunden hämta apporter som kastas nerför slänten. Vägen tillbaka uppför i det lösa gruset blir mycket krävande och ger utmärkt träning. Effekten av den här träningen är att likna vid styrketräning och passar bäst för hundar som ska utföra ett intensivt arbete under korta perioder.

Av stovarjagaren - 10 maj 2009 15:04

Man kan läsa på dessa 2 länkar hur hårt rovdjuren slår på renäringen, samerna är vår urbefolkning precis som indianerna är i usa. ni kan ställer er frågan om hur er åsikt är när det gäller USAs behandling av indianerna och sen funderar ni på hur vi behandlar vårt eget naturfolk. Bison var lika vitkigt för indianeran som renen är för våra samer. ska vi i sverige tvinga samerna att sluta med renskötseln för att avla på rovdjur? vanliga svenskar blundar för vad som händer i sverige men klagar på resten av världen hur dom behandlar sina urinvånare. är det inte lite dubbelmoral?


http://www.samer.se/GetDoc?meta_id=1173


http://www.sametinget.se/8192

Av stovarjagaren - 10 maj 2009 12:52

Jag har suttit och läst nu på morgonen om vilka nya mål rovdjursföreningen här i västerbotten försöker sätta upp, det man alltid förvånas över är deras storhetsvansinne. en lite föreningen med ca 3000 betalande medlemmar skriker så högt att dom låter som flera tusen, deras brist på empati med landsbygden syns kanska klart, jag förstår inte och kommer nog heller aldrig att göra det hur man kan vilja tvinga på människor rovdjur runt sin närmiljö. vem vill ha björn eller varg runt huset? inget vill ha det, kanske dom mest fanatiska rovdjurdyrkarna. men som sagt denna förening går öppet ut med att dom för rovdjurenstalan och det är rovdjuren som ska ha företräde när det gäller en konflikt mellan människa/djur. och nu kommer vi till den underligaste biten, den förra ansvariga här i västerbotten bor i umeå han är förövrigt nyss invald som ordförande i rovdjursföreningen(undra varför) och den nya regionansvariga bor även han i umeå. nu undrar jag hur deras vardag ser ut? vad har dom för intressen? vad gör dom om dagarna? tror ni dom har intressen som att gå på bio eller äta ute på resturang? kanske ta en fika på stan med en polare? eller tror ni dom har jakt och fiske som en stor del av livet? tror ni dom är ute i regn,snö och kyla och försöker sammla ihop en hjord med renar som sprungit i panik och spritts över stora ytor när en varg kommit in i deras område. tror ni dom sitter uppe på natten och vaktar sina får för det luffsar en slagbjörn i närheten? nja jag skulle nog inte tro det, eller vad tror ni? allt detta jag räknade upp är vardag för människor runt om i sveriges norra delar. detta är även kulturarv som är mycket mer viktigare att bevar än att hysa stora stammar rovdjur. något mer intressant är att den nya regionansvariga tycker att våra länstidningar ger en negativ bild på rovdjuren. tror han glömt bort att VK enbart skriver posetivt om rovdjur, kolla deras hetts mot samen som sköt bullmarksvargen, kolla hur den gamla regionansvariga med sin förlängda arm till media(berth-olof brännström) kör sitt jakthat öppet i Tidningen. jag tror nog "micke" vill ha mer propaganda i morgontidningen så dom kan få dom stora kuststädernas folk med sig mot landsbygden och samerna. för norr och västerbotten är forfarande vargfritt och så vill inte rovdjursföreningen ha det. för vart ska dom annars få plats med sina 2500 vargar?

Så här skriver dom på hemsidan...

Presentation
Som ny regionansvarig vill jag verka för att sprida intresse och kunskap om rovdjuren, framförallt de vi har nära runt knuten. Jag vill även bidra till att arrangera spårningar och spårningskurser lokalt samt verka för en mer intensiv samverkan med ex SNF och olika företrädare för jägarna.

Alla ni i regionen som vill delta i spårningar eller vad som helst - kontakta mig så kanske vi kan ses för en planeringsträff framöver!

Funderingar
I tidningarna här i Västerbotten skrivs det ofta om rovdjur och andra relaterade ämnen - ofta tycker jag dock att det är en negativ bild som framhålls, jag tänker inte minst på det lodjur som dödade tamkatter som sedan visade sig vara löst springande hundar! Debatten skulle må bra av lite postiva eller i vart fall balanserade inlägg om rovdjuren. Det vore trevligt om vi kunde få en sådan kunskap om vår förening att journalister vänder sig till oss oftare med frågor eller önskan om kommentarer.

Jag planerar så smått någon form av seminarium eller debatt kring rovdjurspsykologin - människan som rovdjur och vårt förhållande till de andra stora rovdjuren. Hur kommer det sig att våra vargar väcker sådana starka känslor hos folk samtidigt som björnar inte verkar göra det?

Jag ser nu fram emot att få bidra till Rovdjursföreningens verksamhet i Västerbotten, det ska bli riktigt spännande! Välkomna att höra av er till mig!


Mikal Björkström

Av stovarjagaren - 9 maj 2009 14:18

Här är lite bilder från jakten i höstas, den gick hyffsat bra. 9 minuter från ett championat var väll godkänt av hunden. synd bara att det inte lyckades.

Presentation

Omröstning

Nu går vi in på den andra halvan av jaktsäsongen. Vad tycker ni om det?
 Jagar hellre vitharar på barmark
 Har/rävjakt ska bedrivas på snö
 Vi får sällan snö där jag bor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5 6
7
8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20
21
22 23 24
25 26 27 28 29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards