En stövarjägares liv

Alla inlägg under maj 2009

Av stovarjagaren - 13 maj 2009 17:35

Så skriver SRF, SNF och djurskyddet sverige till miljödepartementet http://www.rovdjur.se/pag,01,1,166,169,451.html om man läser denna skrivelse så märker man snabbt att det totalt saknas empati för människor som bor med rovdjuren.  Tvärtom beskriver de ett hänsynstagande till lantbrukare, markägare, samer, hundägare och jägare från samhällets sida som ett demokratiskt problem. Vi klumpas ihop till ett litet särintresse, trots att vi representerar drygt 700 000 medlemmar! Dom får det att låta som att det är trevligt att bo med rovdjur. Dom hänvisar också till en 6 år gammal rapport att majoriteten trivs med varg och kan tänka sig att leva med vargen. Alla vet att en 6 års gammal rapport inte kan tas med när det gäller dagens beslut, alla vet att för 6 år sedan så fanns majoriteten av varg i värmland, nu finns den i praktiken över hela mellan sverige och håller på sprida sig till andra platser.


Man ser också att utspelet om att flytta vargar för att stärka den svårt "inavlade" "svenska" vargen fått dem att ändra sig helt i debatten. Nu så är det vargens roll i naturen som är viktig, inte dess genetiska status. Dom säger "Genetiken har fått för stor plats i denna debatt" dom som i alla år skrikit HJÄLP VÅRA SVENSKA VARGAR HÅLLER PÅ ATT DÖ UT PÅGRUND AV INAVEL. Dom visar verkligen sitt rätta ansikte när nu dom gjorde denna skrivelse. Det har absolut inget med själva vargen att göra utan det handlar om att vi ska ha en så stor stam som möjligt. 1000 stycken är deras delmål, då är det bara för samerna att börja acceptera varg inom renbeteslandet. "med mer forskning och hälpmedel till samerna så ska det gå att ha flera vargrevir inom renbeteslandet"!!! hur mycket mer idiotiska forskningar ska dom låta bedrivas på skattebetalarnas bekostnad, en 2 åring kan räkna ut vad som händer med varg bland renar. Detta utspel från dessa "bevarande" föreningar har bara med deras egna särintressen att göra, inte nått om hur vi som drabbas av rovdjuren ska kunna fortsätta leva, dom har inget att förlora på att ha en mindre stam av varg, men vi andra har ALLT att förlora med en stor vargstam.........

Av stovarjagaren - 12 maj 2009 21:32

Man håller ju inte bara på med harjakt, det blir även lite fågeljakt på vintern. toppjakt tycker jag är nästan lika rogivande som harjakt. att få fara ut i dom norrlänska skogarna i ett vinterlandskap är något helt underbart. att få denna möjlighet som människa är jag djupt tacksamm för. det finns abslout inget bättre för själen än att jaga.

själva jakten gick sådära, en tupp blev det. men det är inte just skottet som är roligt. utan det är allt runt omkring, trevlig sällskap(min farbror) underbara kvällar med mat och dryck, skidåkningen i ett knäpp tyst landskap och sen är det ju alltid trevligt när man får se svarta fåglar i toppen i nån myrtall. det är livet gott folk......

Av stovarjagaren - 12 maj 2009 19:11

Länsstyrelsernas varghantering avslöjas

Vargförvaltningen sköts redan nu av en mycket liten grupp biologer som undviker demokratiskt inflytande. Att låta anställda på länsstyrelserna ta över ännu mer av rovdjursförvaltningen kan bli en demokratisk nitlott för länsinvånare som har problem med rovdjur. En doktorsavhandling avslöjar hur myndigheterna hittills har jobbat med vargfrågorna. Bland annat friseras vargsiffrorna av politiska skäl och vargmotståndare undviks som spårare.


här kan ni läsa hela artikeln..

http://webnews.textalk.com/se/article.php?id=323030

Av stovarjagaren - 12 maj 2009 15:09

MINDRE OCH STÖRRE VARGAR 

Vi har under en mängd år upplevt en målmedveten kampanj som trots att den absolut inget har att göra med varken allmänt naturskydd eller skydd av arter har förts och förs under naturskyddets täckmantel. Kampanjen som jag log åt när den teoretiserades i Zoologiska Museets korridorer för ett trettiotal år sedan håller nu på att kulminera och framtonar i mer och mer fanatiska och förljugna men effektiva former. 

Den syftar helt enkelt till att tömma landsbygden på folk i Sverige, Finland och Norge samt Mellan- och Sydeuropas bergstrakter. Dessa skall omvandlas till naturreservat utan människor. En liknande rörelse finns i USA. 

För att uppnå målet skyr man inga medel och framför allt är man inte rädd för att använda sig av vilka lögner som helst för att uppnå målen. Man använder sig med förkärlek av enkelspåriga, godtrogna människor som förletts till att tro att de gör någonting gott för naturen och djuren när de utför sina illdåd. 

De här människorna jobbar gratis och effektivt när de släpper ut rävar och minkar eller sittstrejkar för att hindra hyggen. De personer som i verkligheten dirigerar aktiviteterna sitter välskyddade där de nästlat in sig i maktcentra likt ministeriebyråer och bland Bryssels tjänstemän. 

Effektiviteten är beundransvärd i de många olika försöken att förgöra landsortsbefolkningens utkomst och existensmöjligheter. Medborgarna skall tvingas flytta till tätorterna. Vi skall dock komma ihåg att verksamheten knappast har att skaffa med varken vår egen regering eller EU fastän många naturskyddsfascister nästlat in sig också i Bryssel. 

Grundlagens stipulerande om rätt till trygghet, utkomst och liv har inte mera någon betydelse i sammanhanget. Politiker och tjänstemän låtsas för det mesta glömma bort lagens existens. 

Den pågående vargaveln är beundransvärd och går snabbt. Den är ju statssubventionerad, maskerad till forskning. Snart har vargpopulationen nått okontrollerbara proportioner. Storviltet tar slut och vi är snabbt tillbaka på adertonhundratalsnivån. Husdjursavel blir en omöjlighet och hundar kan inte kopplas ut eller användas vid jakt. 

Det kommer inte heller att dröja länge innan det första barnet åter blir vargbyte. Den stunden är mycket nära och jag fasar för den. Jag och många andra har länge varnat för den men viftas bort med de mest fantastiska lögner. Man hittar på vad som helst för att urskulda vargen när man inte mera likt tidigare helt kan förneka de många dokumenterade fallen med vargdödade barn och också vuxna människor. 

Åbovargarna som dödade och åt upp 22 barn förklarar man ha varit varg och hundkorsningar trots att två av de tre finns bevarade och är helt vanliga vargar. Jo, men den tredje som inte finns kvar! 

Senaste dumhet som jag hört är att stadspojken Karhilahti som är konservator vid Turun Yliopisto och som jag till och med hjälpt till tjänsten, hävdar att de vargdödade barnen i själva verket utgjordes av kamouflerade mord utförda av ogifta mödrar på sina oäkta barn som de sedan satte ut i skogen för att ätas upp av vargen! 

Det är egentligen helt onödigt att diskutera huruvida de barndödande vargarna varit korsningar eller andra abnorma individer för vargen själv kommer nog mycket snart att ge svaret. 

När Grekland och Spanien inträdde i EU så krävde de att rätten till vargjakt skulle bibehållas eftersom de har rätt stora populationer och önskar fortsatt kunna kontrollera dem. För att fåraherdarna i Apenninerna i Italien skulle kunna tolerera en rätt stor vargpopulation gjordes de redan för ett tjugutal år sedan till statstjänstemän och erhåller månadslön samt förses med nya får vartefter vargen äter upp de gamla. Inte att undra på att fåraherdarna i Apenninerna rätt väl tolererar vargen. 

Man tar ofta de sydeuropeiska vargarna som exempel på att människan där kan leva rätt bra tillsammans med en stor vargpopulation. Därför borde landsortsbefolkningen i de täta finländska skogarna också kunna göra det. Samma har också tjänstemännen i Bryssel hävdat. 

De sydeuropeiska vargarna är dock små rackor jämfört med de våra som är predatorer av en helt annan klass! Detta kan man säga hur många gånger som helst men det tycks inte noteras. 


Jag bifogar därför ett foto som i sig själv är mycket talande. Jag tog bilden i somras vid ett besök hos kollegerna på Darwin Museet i Moskva. Längst till vänster på bilden ses ett par nordostsibiriska vargar. I mitten vid skylten vår kraftiga nordiska/sibiriska skogsvarg, sydrysk skogsvarg, sydasiatisk varg och allra sist den lilla rackan till sydeuropeisk varg. Den är inte så värst mycket större än en stor räv. 

Sluta alltså med jämförelserna! Det är frågan om helt olika djur! 

Eirik Granqvist/Borgå

Av stovarjagaren - 12 maj 2009 14:34

"Snaran dras åt allt hårdare kring halsarna på de svenska rovdjuren. Det gäller björn men framför allt varg.
Allt fler personer, som kräver skyddsjakt på varg, får sina krav tillgodosedda av myndigheterna. Ändrade regler och en allt-mer generös inställning till jägarnas intressen från Naturvårdsverkets sida gör, att vargstammen i Sverige nu snabbt riskerar att decimeras."


Elisabeth Högund menar alltså att naturvårsverket har bytt sida till jägarnas och glesbygdens fördel? alla som har någorlunda insikt i detta ämne vet att hon ljuger så näsan växer. Vart hittar hon faktan på att nån rovdjursstam ska decimeras? har licensjakten på björn på något sett påverkad björnstammen negativt? Planerna på vargjakt ligger fortfarande flera år bort om vi har otur, och sen kommer den vargjakten nog att ske under strikta former så ni i städerna inte grinar ihjäl er!

Är tragiskt att hon senare försöker få det att låta dåligt när folk söker skyddsjakt, det är människor som direkt blivit drabbat av rovdjur som samer,bönder eller jägare. 9 av 10 fall slåss skyddsjaken av från naturvårsverket, hur får hon det att bli en allt-mer generös inställning? sen verkar hon tro att dom 11 vargar som skjutits under skyddsjakt ska göra vargstammen svagare? Har hon inte läst att vargstammen ökar kraftigt? att det finns runt 300 vargar i sverige..


senare skriver hon....

"Nya riktlinjer för utökad skyddsjakt - till och med licensjakt på varg - gör, att vi i fortsättningen kommer att få se ännu fler tillstånd att skjuta varg i Sverige.
Jägarnas intressen går före rovdjurens. Det beror på att vargstammen på senare år har ökat och nu är uppe i de 200-220 vargar, som riksdagen en gång lagt fast som mål för den svenska vargstammens storlek.
Men samtidigt vet vi, att den illegala jakten på varg fortsätter. Vi vet också, att allt fler vargar dödas på vägarna eller går under av undernäring, när de ger sig ut för att söka sig nya revir."


Denna licensjakt på varg hon talar om kommer att ske först efter nästa år(om vi har tur), då finns det över 300 vargar med säkerhet, fråga vilken forskare du vill Elisabeth, du kommer få ett svar som kommer häpna dig och andra storstads muppar. "jägarnasintresse" ja självklart är våra "intressen" mer värdefulla än att några som du elisabeth ska ha vetskap om att rysk/finska vargar ränner runt och förstör för landsbygdens folk. tror nog alla jägare har mer utbildning i djur och natur än vad du någonsin kommer ha. vi lever av och med naturen. den illigala jakten har även den minskat, fråga Olof liberg så får du också veta det svaret. och även om den illigala jakten fortsätter så ser man ju idag att den inte gör en så storbetydelse för vargstammens storlek. den ökar inte minskar....


hon avslutar med..

"Den flathet, som myndigheterna nu börjat visa gentemot rovdjurshatarna gör också, att vi i Sverige kanske inte kan upprätthålla den robusta rovdjursstam, som riksdagen faktiskt har beslutat om."


Men snälla Elisabeth, har du nån gång försökt sätta dig in i varför det finns ett rovdjurshat? hatat är inget hat, utan det är en vild förtvivland hos människor som blivit påtvingad en massa rovdjur som dom inte vill ha. att det sedan utvecklas till ett hat är ju inte dessa människors fel, myndigherterna har istort sett kört över dom och tagit order från naturvårdsverket som finns plaserat i stockholm. sen kommer det aldrig att bli någon utrotning av rovdjur, tror ni verkligen att det kommer bli nån jakt på 100-200 vargar nästa år? knappast, sånna här artiklar är bara ren propaganda mot jägarna. varför hon har ett sånt hat mot mig och andra jägare vet jag inte. hon kanske växte upp i göteborg/stockholm och aldrigt fått träffat en riktig norrlänsk jägare. för den bild du målar upp elisabeth, gör så att denna debbat hamnar på en otrevlig nivå....

Av stovarjagaren - 11 maj 2009 18:22

Frågorna:
1.
Den s k Bullmarksvargen har sedan 1,5 år uppehållit sig i och i närheten av Västerbotten. Är det positivt eller negativt med en stadigvarande varg i Västerbotten?

2. Ännu är Bullmarksvargen ensam, men skulle en hona dyka upp kan det bli föryngring och etablering av en familjegrupp. Positivt eller negativt?

3. Vilket är främsta argumentet för eller emot en vargetablering i Västerbotten?

4. I dag räknar myndigheterna med ca 180 vargar i Sverige. Etappmålet är 200/20 årliga föryngringar. Är detta en rimlig nivå?


Mikal Björkström, Rovdjursföreningen, Västerbotten

1. - Utifrån åtagandet om en livsduglig vargstam är det nödvändigt med fler vargar än idag, och en ökad invandring från finsk-ryska vargar. Här är Västerbotten en viktig länk till den mellansvenska populationen. Det är även bra med en spridning av den svenska vargstammen. Det är klart positivt med stadigvarande varg i Västerbotten.


2. - Det skulle vara klart positivt med en föryngring i Västerbotten, av ovan nämnda skäl. Speciellt positivt skulle det vara om honan hade östligt ursprung och tog med sig viktigt genetiskt tillskott.

3. - Det är orimligt att närmare halva Sveriges yta skall vara vargtomt. Västerbotten har stora områden som lämpar sig väl för vargetablering där konfliktytorna är förhållandevis få. Hänsyn måste dock tas till rennäringen och speciellt de områden som samebyarna identifierat som särskilt viktiga och känsliga.

4. - Livsduglig stam är den minsta tänkbara nivån enligt habitatdirektivet. Den nivån ligger enligt forskningen i spannet 250-500 genetiskt friska vargar. Således är etappmålet att betraktas som just ett etappmål och inte ett slutmål.


Torgny Forsgren, Naturskyddsföreningen, Västerbotten

1.- Det är positivt med varg i Västerbotten, Det finns ju ett beslut om att vi måste rädda vargstammen och då måste alla ta sitt ansvar. Det blir förhoppningsvis en större acceptans om det blir mer "vanligt" med varg. En övervägande positiv acceptans finns i landet enligt Fjällmistras undersökning!


2. - Se svar fråga 1. Risken är i detta läge att vissa grupper skrämmer upp en hetsig opinion.

3.- Det som är en belastning för en etablerad varggrupp är, vilket framgår av länets rovdjursprogram, är de extra kostnaderna som drabbar rennäringen. Om teknik kan tas fram som minimerar dessa kostnader så bör det kunna accepteras en stationär varggrupp.

4.- Antalet vargar eller vargföryngringar har enligt vissa forskare satts till ca 500 i Skandinavien, för att klara variationen genetiskt.

Presentation

Omröstning

Nu går vi in på den andra halvan av jaktsäsongen. Vad tycker ni om det?
 Jagar hellre vitharar på barmark
 Har/rävjakt ska bedrivas på snö
 Vi får sällan snö där jag bor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5 6
7
8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20
21
22 23 24
25 26 27 28 29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards